Over Gerard

Gerard Bogaerds is op 21 juni 1947 in Numansdorp geboren aan de Middelsluis. Waar hij ook is opgegroeid en waar zijn vader een timmerbedrijf had. Zijn liefde voor hout, het zien van de mogelijkheden ervan, het ‘proeven’ van de verschillende soorten is hem dus letterlijk met de paplepel ingegoten. Het laat zich dan ook niet moeilijk raden dat hout een basis vormt in het ruimtelijk werk van Gerard.

Je zou het zelfs verder kunnen laten wijzen, want zijn natuurlijke omgeving, de Hoeksche Waard, blijft zeker ook niet onopgemerkt in zijn werk. Natuurlijke materialen (takken bijvoorbeeld) maar vooral natuurlijke vormen spelen een cruciale rol. Zijn atelier bevindt zich in feite aan de dijk waar hij is opgegroeid, maar dan een kilometertje of tien noordelijker. Aan de Greup, met vrij uitzicht over een kreekje dat tussen de akkers door slingert.

Als beeldend kunstenaar is Gerard bezig met het creëren vrije vormen uit hout, vaak gecombineerd met keramiek of steen. Regelmatig werkt hij wat langer aan een soort thema, waardoor er wat series zijn ontstaan; lichtbeelden, takkenwerk, stambeelden, torens, ontspruiten, vrije vogels en ‘levende’ schepen.

Al werkend laat Gerard het kunstwerk zich onder zijn handen vormen. Hij laat zich leiden door de materialen en technieken. Soms worstelend met het materiaal, maar vaker genietend van de drijvende krachten die hij van het materiaal uit voelt gaan. Werkend vanuit een idee laat hij zich sturen door de technieken en het materiaal.

Humor en gewaagdheid spelen een niet onbelangrijke rol in zijn werk. In de tijd dat hij begon met het weergeven van een soort vogels bleek het erg moeilijk ze vliegend te tonen. Gerard koos zonder schroom voor een dood exemplaar. Zichzelf en zijn wereld relativerend maakt Gerard de beelden om zich heen heel wat aantrekkelijker om te bekijken en zo geeft hij misschien juist de nodige diepgang. In ieder geval bljft een glimlach bij de kijker meestal niet uit.

Vele malen is zijn werk te bewonderen geweest op het kunstfestival ‘dichter bij de molen’ in Nieuw Beijerland. Op het Gors daar is ook een vast werk van hem te zien. Verder heeft hij geëxposeerd in o.a. Amsterdam, Krimpen a.d IJssel, Brielle, Keukenhof, Eindhoven, Enschede, Rotterdam en natuurlijk de Hoeksche Waard. Vooral particulieren genieten van werk van Gerard en door hen worden ook de meeste aankopen gedaan. Zo staren er wat beelden van hem over vijvers in Dordrecht en Numansdorp.